Gönyűi Idősek Klubja

Bemutatkozás - Történetünk

Intézményünk 2008-ban jött létre, Gönyűi Idősek Klubja néven, azzal a céllal, hogy biztosított legyen az idősek nappali ellátása a településen élők számára. A klub épülete korábban évtizedekig óvodaként funkcionált, s az önkormányzat pályázati forrásból alakította át a helyiségeket az idős korúak igényeinek megfelelő adottságúvá (akadálymentesítés, tágas közösségi helyiség, nemenként elkülönített mosdók, pihenőszobák, mozgáskorlátozott wc, zuhanyzók, stb). Gönyűn ezt megelőzően nem működött ez a szolgáltatás, így a négy hónapos előkészítő időszak egyik legfontosabb feladata volt a lakosság tájékoztatása a nappali ellátás tartalmáról, illetve a lehetséges igénybe vevők felkeresése, szolgáltatásba való bevonásuk. Emellett el kellett végezni az épület berendezését olyan módon, hogy az idős emberek maximális kényelmét szolgálja és ugyanakkor megfeleljen a szakhatósági elvárásoknak is.

Munkánk során mindig arra törekedtünk, hogy a klubtagok ne csak eltöltsék itt az idejüket, hanem tartalmasan teljenek a napjaik. Ennek érdekében úgy lett kialakítva hetirendünk, hogy tartalmaz ének- és kézműves-foglalkozásokat, társas- és kártyajátékot, szellemi vetélkedőt, torna foglalkozást is. Emellett egyéb programokkal, rendezvényekkel, kirándulásokkal is színesítjük a klubéletet. Rendszeres látogatóink a gönyűi Kék Duna Óvoda ovisai, a Széchenyi István Általános Iskola diákjai, sőt önkéntesek, valamint közösségi szolgálatot teljesítő középiskolások is rendszeresen segítenek a klubban. Ezt a generációk közötti kapcsolat erősítése szempontjából is fontosnak tartom. A civil szervezetekkel is jó kapcsolatot ápolunk, a Vöröskereszt Gönyűi Alapszervezete rendszeresen támogatja adományokkal intézményünk működését, de a többi helyi egyesülettel, alapítvánnyal is sikeres az együttműködés, legyen szó akár községi ünnepről, rendezvényről, akár rászorulók segítéséről, gyűjtőakciókról.

Évente több alkalommal megyünk kirándulni; agyagoztunk a kézműves-házban Zalaegerszegen, városnéző kisvasúttal bejártuk Komárom történelmi városrészeit, és ellátogattunk számos fürdőhelyre is (Pápa, Sárvár, Komárom, Hegykő). A programjainkon készült fényképek a Galéria menüpontban megtekinthetőek.

2011. január 1-től az idősek klubja mellett már a házi segítségnyújtás, valamint az étkeztetés szociális alapszolgáltatásokat is mi biztosítjuk Gönyűn. Így a súlyosabb egészségügyi problémákkal küzdő, vagy a közösségi együttlétet nem igénylő rászorulók is megkapják a szükséges segítséget, legyen szó akár a meleg ételhez jutásról, bevásárlásról, gyógyszeríratásról, kiváltásról, vagy gondozásról, ápolásról. Természetesen itt is nagy hangsúlyt kap az ellátottakkal kialakított jó viszony, hisz a napi tevékenységek elvégzése mellett legalább ilyen fontos a beszélgetés, a mentális gondozás, a lelki és az egészségi állapot figyelemmel kísérése.

Igyekszünk minden hozzánk forduló beteg, idős embernek biztosítani a személyre szabott, neki leginkább megfelelő ellátási formát.

Szolgáltatásainkra nagy igény mutatkozik, ellátottaink száma folyamatosan emelkedik, az érvényes megállapodások száma mostanra meghaladta a 100-at.